Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

<<Οι σωστές μεταρρυθμίσεις, το κλειδί για την ευημερία - Πρόθυμος ο Τσίπρας>>

Κάθε σωστή μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα αυξάνει τις πιθανότητες η χώρα να αποπληρώνει τα δάνειά της
Τον δρόμο, μέσα από τον οποίο, θα κατορθώσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην ευημερία επιχειρεί να περιγράψει ο νομπελίστας οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Columbia, Edmund S. Phelps.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, μέσω νέου του άρθρου στον ιστότοπο Project-Syndicate, σημαντική μερίδα αναλυτών και οικονομολόγων θεωρεί πως η ευημερία μιας χώρας εξαρτάται από την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Οι ίδιοι θεωρούν πως η ευημερία μεταφράζεται σε όρους απασχόλησης, απασχόληση η οποία καθορίζεται από τη "ζήτηση", ήτοι κρατικές δαπάνες, κατανάλωση νοικοκυριών και επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, η ίδια μερίδα οικονομολόγων θεωρεί πως η αυστηρή λιτότητα υπονόμευσε κάθε ευκαιρία για ευημερία της χώρας.
Όμως ο διάσημος οικονομολόγος του Columbia δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή.
Όπως επισημαίνει, η λιτότητα που επεβλήθη στην Ελλάδα, αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, σηματοδοτεί το τέλος μιας πολυετούς διαδικασίας δημοσιονομικής ασωτίας, με έλλειμμα στο 12,3% του ΑΕΠ και χρέος στο 175% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον Edmund S. Phelps, καμία ελάφρυνση - ακόμη και διαγραφή - του ελληνικού χρέους δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ευημερία, σε όρους μείωσης της ανεργίας και αύξησης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Τέτοιου τύπου μέτρα δεν θα τονώσουν τίποτα περισσότερο από τις κυβερνητικές δαπάνες.
Το στοίχημα της Ελλάδας κρύβεται στο εξής: Στην υλοποίηση των σωστών μεταρρυθμίσεων.
Κάθε σωστή μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα αυξάνει τις πιθανότητες η χώρα να αποπληρώνει τα δάνειά της.
Οι δανειστές της χώρας έχουν κάθε συμφέρον - πολιτικό και οικονομικό - να στηρίξουν την Ελλάδα στο να εφαρμόσει τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.
Όμως, στο τέλος της ημέρας, την ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αναλάβει η ίδια η Ελλάδα και η κυβέρνησή της.
"Διαφαίνονται ενθαρρυντικές ενδείξεις πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι πρόθυμος να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις", καταλήγει ο Edmund S. Phelps.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου