Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

<<Δεκάδες οφειλέτες εκλιπαρούν με αιτήσεις να μην μπουν φυλακή>>


Λευκωσία: Στις 60 - 80 την ημέρα έφτασαν οι αιτήσεις συμπατριωτών μας προς τον Γενικό Εισαγγελέα, που ζητούν να πληρώνουν δόσεις για τις οφειλές τους, για να βγουν από τη φυλακή ή για να μην καταλήξουν στο κελί.

Η κατάσταση με τους οφειλέτες παραμένει δραματική αφού εκατοντάδες είναι αυτοί που έχουν καταδικαστεί και αδυνατούν να πληρώσουν. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Φ» πρόσωπο από τη Νομική Υπηρεσία, πολλοί είναι αυτοί που μετά την πάροδο των έξι μηνών παράτασης που τους δίνονται, ξανάρχονται και ζητούν νέα, επειδή δεν βρήκαν δουλειά.
Σε κάποιες περιπτώσεις, αντί βελτίωσης της κατάστασης παρατηρείται επιδείνωσή της, μιας και οι οφειλές αυξάνονται (π.χ. με τις διατροφές) ενώ λόγω ανεργίας τα έσοδα είναι ανύπαρκτα.

Από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα όλες οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ανθρωπιστικά, αφού δίνονται αναστολές και αποφυλακίζονται άτομα για χρέη με την υποχρέωση να πληρώνουν έστω και μια μικρή δόση. Ωστόσο με αυτό τον τρόπο δεν λύεται το πρόβλημα και γίνεται η εισήγηση όπως η αίτηση για αναστολή φυλάκισης υποβάλλεται στο στάδιο που η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου, πριν εκδοθεί φυλακιστήριο. Έτσι δεν θα χρειάζεται κάποιοι να καταλήγουν πίσω από τα σίδερα και στη συνέχεια να τρέχουν να υποβάλουν αιτήσεις για αναστολή εκτέλεσης του φυλακιστηρίου τους.

Στο μεταξύ, καθημερινά φτάνουν στη Νομική Υπηρεσία τραγικές περιπτώσεις συμπολιτών μας που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και καταλήγουν στις Κεντρικές Φυλακές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς, που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση συκωτιού και ο οποίος κατέληξε στο κελί. Αυτός οφείλει 16.500 ευρώ για διατροφές στην πρώην σύζυγό του και το μόνο του εισόδημα είναι 548 ευρώ από το Γραφείο Ευημερίας.

Όμως με απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου, είναι αναγκασμένος να πληρώνει κάθε μήνα 550 ευρώ ως διατροφή στην πρώην σύζυγό του. Τώρα πώς μπορεί να γίνει αυτό ουδείς το γνωρίζει, γι' αυτό και κατέληξε στο κελί.

Χθες υπέστη καρδιακό επεισόδιο στη φυλακή και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου και κρατείται. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», έπρεπε να αποταθεί στο Οικογενειακό Δικαστήριο για να του μειώσει τη δόση του, ώστε και να μπορεί να ζει αλλά να δίνει ένα ποσό για τα παιδιά του.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου