Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

<<Μέχρι και Γυναίκες... πάσαραν έναντι δανείων στον Συνεργατισμό>>

Του Όμηρου Αλεξάνδρου
Οικονομολόγου Λογιστή-Ελεγκτή


Το 2012, και ενώ είχε ήδη ξεσπάσει η οικονομική κρίση που πήρε στα τάρταρα όλο το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα και τον Συνεργατισμό, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αναγκαστεί να βάλει χέρι στις τσέπες των φορολογουμένων και να δώσει 1,8 δίς στην πτωχεύσασα Λαϊκή Τράπεζα και 1,5 δις για να διασώσει τον Συνεργατισμό, η πρώην Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ανέθεσε σε αρχιτέκτονες τον σχεδιασμό πολυτελέστατου μεγάρου αξίας 27 εκατ. για να στεγάσει τα κεντρικά τους γραφεία, την έγκριση του οποίου έδωσε ο τότε Έφορος Κωνσταντίνος Λύρας. Να σας θυμίσω επίσης ότι νωρίτερα ο Διοικητής του Συνεργατισμού Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, κατά παράβαση του καταστατικού του Συνεργατισμού, είχε πάρει δάνειο 11 Εκατ. με ευνοϊκούς όρους, το οποίο δάνειο μέχρι σήμερα αδυνατεί να το εξοφλήσει. Να θυμίσω επίσης ότι η πολυτέλεια δεν περιοριζόταν μόνο στα κτήρια. Για τον τέως Διευθυντή της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, είχε αγοραστεί την ίδια περίοδο πολυτελές αυτοκίνητο αξίας πέραν των 100 χιλ. ευρώ, το οποίο μετά από λίγο καιρό πωλήθηκε ως μεταχειρισμένο γύρω στις €25 χιλ.

Αν ανατρέξει κάποιος στην ιδρυτική πράξη του Συνεργατικού Κινήματος στην Κύπρο πριν μερικές δεκαετίες και διαβάσει τις αρχές και τους σκοπούς του Συνεργατισμού, με το δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο, τότε θα αντιληφθεί καλύτερα τον σημερινό απόλυτο ξεπεσμό και την κατάντια του Συνεργατικού Κινήματος.

Σας αναφέρω πιο κάτω μόνο ένα μικρό παράδειγμα του ξεπεσμού και της ασυδοσίας που επικρατούσε στον Συνεργατισμό για να αντιληφθείτε καλύτερα γιατί η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε αυτή την δεινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση:

Συγκεκριμένο μεγάλο Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα που κυνηγάει σήμερα στα δικαστήρια μικρούς οφειλέτες οικιστικών δανείων, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους, αφήνει στο απυρόβλητο πολιτικούς, μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, στελέχη του και ανθρώπους του υποκόσμου οι οποίοι δανείστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία αδυνατούν σήμερα να αποπληρώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, υψηλόβαθμο στέλεχος αυτού του ιδρύματος μου έδωσε λίστα δανείων με ονόματα όλων των πιο πάνω και μου ανέφερε το εξής εξοργιστικό. Συγκεκριμένος νονός της νύκτας, έμπορος λευκής σαρκός, που κατονομάζεται στη λίστα αυτή, έπαιρνε μεγάλες δανειακές διευκολύνσεις από το συγκεκριμένο Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα, χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις και χωρίς την από μέρους του ικανότητα αποπληρωμής, με αντάλλαγμα να… προσφέρει στα στελέχη που τον διευκόλυναν, κοπέλες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και μάλιστα μόλις αυτές,(ανυποψίαστες το τι θα του συμβεί), έφθαναν στην Κύπρο. (Άνοιμα…του Κοφινιού που λένε οι αγρότες της Κυπριακής υπαίθρου)

Τα πιο πάνω τα αναφέρω, έχοντας επίγνωση των κινδύνων που διατρέχω, βάζοντας τα με όλο το βρώμικο κατεστημένο που κατάστρεψε την Κύπρο μας. Ας έχουν όμως υπόψη τους όσοι από αυτούς επιθυμούν και επιβουλεύονται την εξόντωση μου, ότι εγώ θα τους πολεμώ και θα τους ξεσκεπάζω καθημερινά, χωρίς να υπολογίζω προσωπικό κόστος και κινδύνους γιατί αυτό είναι το λιγότερο που οφείλω να κάνω για τον τόπο μου.

Όπως σας είχα ήδη αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μου, την περίοδο της μεγάλης φούσκας τράπεζες και συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, παραχώρησαν δάνεια στο ιδιωτικό τομέα 5 με 6 φορές περισσότερο απ’ όσον δάνεισαν κατά μέσον όρο οι τράπεζες άλλων ευρωπαικών χωρών, με αποτέλεσμα ο κύπριος πολίτης να είναι σήμερα, με διαφορά ο πιο υπερδανεισμένος πολίτης της υφηλίου. Τα πλείστα από όλα αυτά τα δάνεια σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα οι τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα να μην παραχωρούν νέα δάνεια και να μην γίνονται νέες επενδύσεις που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη και στη μείωση της καλπάζουσας ανεργίας, κυρίως στους νέους. Και όλα αυτά με τις ευλογίες της Κεντρικής Τράπεζας, της εκάστοτε Κυβέρνησης και των Βο..λευτών μας. Όλα αυτά έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται χωρίς κανείς από τους πραγματικούς ενόχους, που έχουν πλέον αποκτηνωθεί, να έχει ακόμη καταδικασθεί. Δεν έχουν καταδικασθεί γιατί απλά η Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Μπανανίας έχει έναν άβουλο και ανίκανο Γενικό Εισαγγελέα, που αντί να κάνει σωστά την δουλειά του, καταγγέλλει απλά ότι κάποιοι του βάζουν τρικλοποδιές στο έργο του χωρίς να τους κατονομάσει και να παραιτηθεί.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε λίστα που έδειχνε τεράστια ποσά δανείων, πλείστα των οποίων είναι μη εξυπηρετούμενα, που πήραν πολιτικά πρόσωπα από την Τράπεζα Κύπρου πράγμα που καταδεικνύει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, πόσο ένοχο ήταν και παραμένει το πολιτικό και κομματικό κατεστημένο. Έχω άδικο λοιπόν που επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Κύπρου μας δεν είναι ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Εγγλέζοι, ούτε οι Αμερικάνοι, αλλά η ελεεινή κομματοκρατία και οι διεφθαρμένοι πολιτικάντηδες που την συναποτελούν; Έχω άδικο να εξοργίζομαι όταν μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, οδεύουμε κουρελιασμένοι στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές του Μαιου 2016, με πρωταγωνιστές το ίδιο ελεεινό κομματικό κατεστημένο που διέλυσε οικονομικά την Κύπρο και ετοιμάζεται να την παραδώσει στην Τουρκία μέσω της λύσης της ‘’Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας’’;




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου