Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Η ΕΕ συνωμότησε κατά του Τσίπρα»


Αυτό που έκαναν στον Αλέξη Τσίπρα οι κυβερνήσεις της ΕΕ στη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου συνιστά μεγάλη συνωμοσία που θα περάσει στην ευρωπαϊκή ιστορία, δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt. Αναφέρει επίσης πως παραιτήθηκε επειδή ο Τσίπρας έκανε λάθος.
Ο τέως υπουργός Οικονομικών απορρίπτει μάλιστα τον χαρακτηρισμό του «ανορθόδοξου» πολιτικού, υποστηρίζοντας ότι έκανε «ορθόδοξες» προτάσεις σε μια Ευρώπη που επιδιώκει «ανορθόδοξες» λύσεις.
Ο ίδιος, λέει, ποτέ δεν είχε ζητήσει να μην υπάρξουν νέοι όροι για τη διάσωση της Ελλάδας, είχε όμως υποστηρίξει όρους που η Ελλάδα θα μπορεί να εκπληρώσει. Κατά την άποψή του, οι όροι στο προτελευταίο και το τελευταίο μνημόνιο εγγυούνται την αποτυχία, καθώς είναι αδύνατο να τηρηθούν μέτρα όπως η προκαταβολή φόρων για το 2016 από τις επιχειρήσεις.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Βαρουφάκης καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών συνήψαν πολύ καλές σχέσεις με τους Έλληνες ολιγάρχες, και μάλιστα εμπόδισαν το υπουργείο Οικονομικών στη συγκέντρωση στοιχείων για την επισήμανση των φοροφυγάδων. Διέλυσαν επίσης τον ΣΔΟΕ, αφού η διάλυση και η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εξόδων, προβλέπεται, όπως λέει, στη συμφωνία με την ΕΕ.
Απορρίπτοντας κατηγορίες ότι δεν είχε προτείνει ποτέ κάτι συγκεκριμένο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και τονίζοντας πως «βεβαίως και είχα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις 11 Μαΐου, αλλά κανείς δεν ήθελε να τις συζητήσει», ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει ότι τους όρους δεν τους έθεταν οι υπουργοί Οικονομικών, και πως αυτοί δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στην Ευρωζώνη.
Ο ίδιος ποτέ δεν είχε διαπραγματεύσεις με υπουργούς, καθώς οι συζητήσεις γίνονταν πάντα ανάμεσα στους δικούς του εκπροσώπους και εκείνους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, εν μέρει, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο τέως υπουργός Οικονομικών καταγγέλλει ως «μεγάλο ψεύδος» των Ελβετών τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος απέρριψε συμφωνία που του είχαν προτείνει. Υποστηρίζει αντίθετα ότι οι Ελβετοί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.
Αντιπρότειναν, όπως προσθέτει, τη διαδικασία εθελοντικής αποκάλυψης των καταθέσεων και φορολόγησης τους σε ποσοστό μέχρι 15% για την αποφυγή δίωξης, τη στιγμή που στην Ελλάδα από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω η φορολογική κλίμακα βρίσκεται στο 40%. Μια τέτοια φοροελάφρυνση για μεγάλους φοροφυγάδες κανένας στην Αθήνα δεν θα την αποδεχόταν, δηλώνει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου