Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

<<Καμπή για την παγκόσμια οικονομική ιστορία το 2016 λόγω της απόφασης της FED να αυξήσει τα επιτόκια>>

Ο λόγος είναι ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, FED, θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των αμερικανικών επιτοκίων ύστερα από επτά χρόνια ιστορικά πρωτοφανούς νομισματικής χαλάρωσης
Το 2016 πιθανόν να αποδειχθεί καμπή για την παγκόσμια οικονομική ιστορία, σύμφωνα με την Credit Suisse και αυτό γιατί η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, FED, θα ξεκινήσει τη διαδικασία αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων ύστερα από επτά χρόνια ιστορικά πρωτοφανούς νομισματικής χαλάρωσης.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι, όπως εξηγεί η Credit Suisse, «αυτή η προσπάθεια σύσφιγξης θα προκύψει σε μια παγκόσμια οικονομία που βιώνει ιστορικά μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μεγάλων παικτών, καθώς διαρθρωτικά ζητήματα διασταυρώνονται με κανονικές κυκλικές δυναμικές.
Αντί να ακολουθήσει τη FED, όπως συνέβαινε σε προηγούμενους οικονομικούς κύκλους, η ΕΚΤ και η Bank of Japan (BoJ) θα προχωρήσουν πιθανότερα σε περαιτέρω χαλάρωση, με τις κινεζικές αρχές να συνεχίζουν να μάχονται τις υπερβολές του επενδυτικού παρελθόντος».
Σύμφωνα με την Credit Suisse, η διασταύρωση αυτή κυκλικών και διαρθρωτικών είναι πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω σημαντικές αλλαγές στις ροές κεφαλαίων ανά την υφήλιο.
Η Credit Suisse ακόμη εκτιμά ότι η FRD θα προχωρήσει τέσσερις φορές σε αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2016 και ότι θα υπάρξουν αποκλίνουσες οικονομικές προοπτικές ανά την υφήλιο, όχι όμως ότι θα υπάρξει ένα έτος παγκόσμιας οικονομικής αδυναμίας.
Αντιθέτως, το βασικό σενάριό της προβλέπει μια μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία θα τροφοδοτηθεί από τη σταθερή κατανάλωση στις αναπτυγμένες αγορές.
Όσον αφορά την Κίνα, εκτιμά ότι η οικονομία θα ανταποκριθεί στα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κεντρική τράπεζα της χώρας, όμως υπογραμμίζει ότι μια βαθύτερη μείωση των κινεζικών επενδύσεων αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις προοπτικές της, αν και σημειώνει ότι η πιθανότητα ο αντίκτυπος να είναι υψηλός είναι ελάχιστος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου