Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

<<Η χειρότερη με διαφορά η Κύπρος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια>>

Στη χειρότερη θέση και με διαφορά βρίσκεται η Κύπρος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης με το ποσοστό να φθάνει στο 49,6% που ισοδυναμεί με το 136,7% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και την ανάλυση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority), τα κόκκινα δάνεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν
οι τράπεζες στο χώρο της Ευρώπης. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ευρώπη λεπτομερή στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δηλαδή αυτά που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερο από 90 ημέρες. Τα στοιχεία της σύγκρισης είναι αποκαλυπτικά για το πρόβλημα που υπάρχει στο εγχώριο σύστημα.

Μετά την Κύπρο ακολουθεί η Σλοβενία με το ποσοστό των προβληματικών δανείων να είναι 28,3% που αντιστοιχεί στο 9,4% του ΑΕΠ της χώρας. Με βάση τα στοιχεία ακολουθεί η Ιρλανδία με 21,4% (23,4% του ΑΕΠ), μια χώρα που το χρηματοπιστωτικό σύστημα της αντιμετώπισε προβλήματα. Σε σχέση με τις άλλες χώρες που περάσανε από μνημόνιο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Πορτογαλία είναι στο 16,3% που αντιστοιχεί στο 14,5% του ΑΕΠ, στην Ισπανία είναι 7,1% που ισοδυναμεί με το 15,8% του ΑΕΠ.

Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές δεν συμπεριελήφθησαν στην άσκηση της ΕΒΑ επειδή την αξιολόγησή τους είχε αναλάβει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους. Στη Μάλτα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι 9,3% (5% του ΑΕΠ), στην Αυστρία 7,9% (7,3% ΑΕΠ), στην Πολωνία 6,5% (0,7% ΑΕΠ), Λετονία 4,8% (0,3%), Βέλγιο 4,3% (4,4% ΑΕΠ), Γαλλία 4,2% (7% του ΑΕΠ), Γερμανία 3,3% (2,6% του ΑΕΠ), Ολλανδία 2,9% (7,2% ΑΕΠ), Φιλανδία 1,7% (0,6% ΑΕΠ).

Η ΕΒΑ προειδοποιεί πως αν και υπάρχει σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, «η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων εξακολουθεί να παραμένει λόγος σοβαρής ανησυχίας στην Ε.Ε. και αποτελεί τροχοπέδη για τη χορήγηση νέων δανείων και την κερδοφορία των τραπεζών, ιδιαίτερα στις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις». Τα ευρήματα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκύπτουν από την «άσκηση διαφάνειας» που διενήργησε φέτος η ΕΒΑ αντί να διενεργήσει τα απαιτητικότερα στρες τεστ των προηγούμενων χρόνων.
Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά την Ευρώπη ανέρχεται σε περίπου 1 τρισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ισπανίας και με το 7,3% του ΑΕΠ της Ε.Ε Τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΒΑ καλύπτουν 105 τράπεζες σε 20 ευρωπαϊκές χώρες και στη Νορβηγία.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου