Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

<<Τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα στις τράπεζες; - Το φαινόμενο Κύπρου και η συνέχεια της πτώσης σε ΕΤΕ, Πειραιώς>>


Το 0,35 με 0,45 price book value τιμής προς λογιστική αξία ίσως είναι δίκαιο βραχυχρόνια...για τις ελληνικές τράπεζες
Χρηματιστηριακά ο τραπεζικός κλάδος θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο χρονοδιαγραμματικά μπορεί να χωριστεί σε τρεις περιόδους.1)Την τρέχουσα μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών όπου οι χρηματιστηριακές τιμές προσπαθούν να βρουν πεδία ισορροπιών.
2)Ο κίνδυνος επανάληψης του φαινομένου Κύπρου όπου η μετοχή της Κύπρου επανήλθε μετά την αύξηση και διαπραγματεύεται περίπου -35% χαμηλότερα της τιμής της αύξησης.
3)Η ολοκλήρωση του κύματος της διόρθωσης και η πιθανή άνοδος των τραπεζικών μετοχών.

Τρέχουσα περίοδος – Η πτώση δεν έχει τελειώσει για τις τράπεζες

Την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνεται ένα πολύ ισχυρό και μακράς διάρκειας κύμα ρευστοποιήσεων με επίκεντρο τις τράπεζες.
Οι μετοχές των τραπεζών εξαθλιώθηκαν, εξαϋλώθηκαν και μηδένισαν.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Πειραιώς έφθασε σε κεφαλαιοποίηση τα 39 εκατ και η Εθνική τα 151 εκατ.
Οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν χωριστεί εκ των πραγμάτων σε δύο κατηγορίες αυτές που δεν έλαβαν κρατική βοήθεια, ανακεφαλαιοποιήθηκαν χωρίς το ΤΧΣ δηλαδή η Alpha και η Eurobank και αυτές που έλαβαν κρατική βοήθεια δηλαδή η Εθνική και η Πειραιώς.
Eurobank και Alpha bank – όπως αναμενόταν - βρίσκονται κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου περίπου -8%.
Εθνική και Πειραιώς επειδή ακόμη δεν έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Πειραιώς 8 Δεκεμβρίου και της Εθνικής 14 Δεκεμβρίου διαπραγματεύονται περίπου 50% υψηλότερα των τιμών των αυξήσεων.
Τι σημαίνει αυτό ότι θεωρητικά Eurobank και Alpha bank βρίσκονται σε δίκαιες τιμές ενώ Πειραιώς και Εθνική θα βρεθούν οριακά χαμηλότερα των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου.
Η Εθνική βρίσκεται στα 0,64 ευρώ και δυνητικά θα υποχωρήσει στα 0,26-0,22 ευρώ και η Πειραιώς βρίσκεται στα 0,65 ευρώ και θα υποχωρήσει στα 0,20-0,25 ευρώ.
Άρα πρακτικά ο Δεκέμβριος του 2015 θα είναι μήνας προσαρμογής στην νέα τραπεζική – χρηματιστηριακή πραγματικότητα.
Κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο της τράπεζας Κύπρου
Ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο της τράπεζας Κύπρου και στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι αμελητέος.
Η τράπεζα Κύπρου μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στα 0,24 ευρώ έχει υποχωρήσει περίπου -35% και διαπραγματεύεται στα 0,1550 ευρώ.
Όμως αυτό που συνέβη στην Κύπρου – επαρκώς ανακεφαλαιοποιήθηκε ενώ η Κυπριακή οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης – έχει εξήγηση.
Η μετοχή μετά την εισαγωγή ξεκίνησε να διορθώνει αρχικά επειδή πουλούσαν ορισμένοι επενδυτές – κάποιοι ρώσοι αρχικώς – και εν συνεχεία γιατί η αγορά προσπάθησε να βρει την δίκαιη αξία της μετοχής.
Η Κύπρου διαθέτει 3,5 δισεκ. κεφάλαια και core tier 1 περίπου στο 15,6% ενώ το μεγάλο πρόβλημα ονομάζεται NPLs που φθάνουν έως το 60% του συνόλου των δανείων.
Η τράπεζα Κύπρου αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο παράδειγμα καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο της απαξίωσης ενώ ενισχύθηκε και με τα assets της καλής Λαϊκής Τράπεζας.
Παρ΄ όλα αυτά η μετοχή έχει υποχωρήσει και με κεφαλαιοποίηση 1,36 δισεκ. εμφανίζει P/BV περίπου στο 0,38 που μάλλον είναι λογικό.
Το φαινόμενο Κύπρου θα μπορούσε να επαναληφθεί και στις 4 συστημικές τράπεζες και όντως αυτό συμβεί τότε θα συμβούν τα εξής
Η Alpha bank με P/BV 0,33 έχει μικρά περιθώρια πτώσης κρίσιμη η ζώνη των 1,6 με 1,85 ευρώ
Η Εθνική στα 0,26 ευρώ με 0,22 ευρώ ή πτώση έως -60% από τα τρέχοντα επίπεδα δεν θα ήταν αξιοπερίεργο να συνέβαινε.
Η Πειραιώς επίσης στα 0,20 -0,25 ευρώ έχει περιθώρια πτώσης έως -65%.
Η Eurobank εμφανίζει P/BV περίπου 0,37 όπερ σημαίνει ότι έχει μικρά περιθώρια πτώσης η μετοχή προς την ζώνη των 0,6 με 0,85 ευρώ.

Αν επαναληφθεί το φαινόμενο της μετοχής της τράπεζας Κύπρου, τότε οι ελληνικές τράπεζες και οι 4 θα σταθεροποιηθούν περίπου -30% χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Θυμίζουμε οι τιμές των αμκ των τραπεζών μετά τα reverse split είναι Εθνική 0,30 ευρώ, Πειραιώς 0,30 ευρώ, Eurobank 1 ευρώ και Alpha bank 2 ευρώ.
Η ολοκλήρωση του κύματος της διόρθωσης και η πιθανή άνοδος των τραπεζικών μετοχών
Θεωρητικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι μετά την ολοκλήρωση του πολύμηνου κύματος διόρθωσης και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και μετά την απορρόφηση των λογικών κραδασμών οι μετοχές των τραπεζών θα ξεκινήσουν ένα ισχυρό ράλι με στόχο τον διπλασιασμό των μετοχών σε βάθος χρόνου.
Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να συμβεί αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πότε.
Εσχάτως υπάρχουν κάποια σημάδια όχι ενθαρρυντικά.
Οι αποδόσεις των ομολόγων πάλι αυξάνονται το 2ετές είχε υποχωρήσει στο 5,5% και πλέον βρίσκεται στο 8% με υψηλό έτους 59%.
Οι επενδυτές ανησυχούν για την σταθερότητα της κυβέρνησης και την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.
Ο προϋπολογισμός είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί.
Η λύση για το χρέος θα αποδειχθεί φιάσκο.
Γενικώς το 2016 θα είναι δύσκολη χρονιά.
Οι τράπεζες ξεπέρασαν τον κίνδυνο χρεοκοπίας αλλά ακόμη έχουν πολλά σοβαρά προβλήματα NPLs, αναβαλλόμενος φόρος, ρευστότητα , μεγάλο χάσμα δανείων προς καταθέσεις.
Ως εκ τούτου το ερώτημα που μόνο υποκειμενικά μπορεί να απαντηθεί είναι ποιο είναι το fair value των τραπεζών;
Το 0,35 με 0,45 price book value τιμής προς λογιστική αξία ίσως είναι δίκαιο βραχυχρόνια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου