Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

<<Ο Ακιντζί και η Τουρκία το βιολί τους και ο δικός μας ζει στην κοσμάρα του και μιλά για λύση τον Μάρτη του 2016>>


Οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν την ασφάλειά τους μέσω της συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας πως πρέπει να επιδειχθεί κατανόηση στα αιτήματά τους για τις εγγυήσεις και τα θέματα ασφάλειας, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο.
Σε δήλωσή του στα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε τη σημασία του να επιτευχθεί μια λύση με την οποία οι Τουρκοκύπριοι να νιώθουν ασφάλεια.
Ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας, σημειώνοντας πως αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως συνεχίζουν να προσπαθούν για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, με δυο συνιστώσες πολιτείες, όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Είπε πως η συμφωνία θα είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ και παραμέτρους των ΗΕ.
Ανέφερε πως μια απαραίτητη αρχή για την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι η διζωνικότητα, που σημαίνει οι Τουρκοκύπριοι να κυβερνούν τη δική τους συνιστώσα πολιτεία στη δική τους περιοχή και να έχουν ξεκάθαρη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης.
Υπενθύμισε πως το θέμα της ασφάλειας και οι εγγυήσεις θα συζητηθούν στο τέλος γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των δυο πλευρών στην Κύπρο αλλά και των τριών εγγυητριών χωρών.
Είπε πως είναι σημαντικό οι Ελληνοκύπριοι να μην νιώθουν ότι απειλούνται αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να επιδειχθεί κατανόηση στα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων για τις εγγυήσεις και τα θέματα ασφάλειας. Εξέφρασε βεβαιότητα ότι μπορούν να επιτευχθούν αμοιβαίως αποδεκτές διευθετήσεις.
Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση στους επόμενους μήνες εφόσον συνεχίσει να υπάρχει θέληση, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμη θέματα που χρειάζεται να λυθούν. Ανέφερε πως είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα τους επόμενους μήνες.
Ανέφερε πως το εδαφικό δεν έχει συζητηθεί ακόμη λεπτομερώς, δεν έχουν υπερπηδηθεί οι δυσκολίες στο περιουσιακό, αλλά εάν υπάρχει θέληση είναι δυνατόν να υπάρξει πρόοδος σε αυτό τα θέματα.
Σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια, ο κ. Ακιντζί είπε πως οι “πολίτες” τους ψευδοκράτους θα είναι πολίτες της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου και της ΕΕ. Ανέφερε πως ο αριθμός των “υπηκοοτήτων” δεν μπορεί να περιοριστεί με αναλογίες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου