Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

<<Σε δεινή οικονομική θέση η Ρωσία - Ύφεση -3,7% το 2015 - Σε χαμηλό 12 μηνών το ρούβλι>>

Οι αυξημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας την περίοδο 2014 – 2015, λόγω Κριμαίας και Συρίας, εκτόξευσαν τις κρατικές δαπάνες

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται η Ρωσία, σύμφωνα με τους Financial Times, με την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά -3,7% για το τρέχον έτος, και το ρούβλι να φτάνει σε χαμηλό 12 μηνών, στον απόηχο των χαμηλών τιμών του πετρελαίου αλλά και των κυρώσεων της ΕΕ, λόγω Κριμαίας.
Παρά τους ισχυρισμούς του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin, πως η κορύφωση της οικονομικής κρίσης για την Ρωσία έχει περάσει, οι αναλυτές προβλέπουν επιπλέον συρρίκνωση -0,3% της οικονομίας το 2016.
Η στρατηγική αυξημένης παραγωγής του ΟΠΕΚ έχει μειώσει κατά -35% τις τιμές του πετρελαίου το 2015, οδηγώντας σε «κατρακύλα» τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό, περίπου 50%, στις εξαγωγές του «μαύρου χρυσού» και φυσικού αερίου.
Η συνολική πτώση του ρουβλίου μέσα στο 2015, είναι -26%, καταγράφοντας τον Δεκέμβριο την χαμηλότερη τιμή τους τελευταίους 12 μήνες, στα 73 ρούβλια να δολάριο.
Οι αυξημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας την περίοδο 2014 – 2015, λόγω Κριμαίας και Συρίας, όχι μόνο εκτόξευσαν τις κρατικές δαπάνες, αλλά οδήγησαν και σε εμπορικές κυρώσεις (στην περίπτωση της Κριμαίας) από την ΕΕ, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την ρωσική οικονομία.
Οι μισθοί στην Ρωσία το 2015 μειώθηκαν κατά μέσο όρο -9,2%, επιστρέφοντας σε επίπεδα του 1990.
Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά -13,1% το τρέχον έτος, με περίπου το ένα πέμπτο των νοικοκυριών στην χώρα να μην μπορεί να αγοράσει ούτε τα βασικά αγαθά!
Οι κοινωνικές αναταράξεις στην Ρωσία είναι συνεχής τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ επιπλέον το εμπάργκο στην εισαγωγή τουρκικών και ουκρανικών προϊόντων, είναι πιθανό να συμβάλει στην άνοδο του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου