Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

<<ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΧΕΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ>>



Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, καθώς ο πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και PKK είναι πιο κοντά από ποτέ.
Συγκεντρώνονται δυνάμεις προκειμένου να εκκενωθούν περιοχές με αμάχους και τουρκικές δημόσιες υπηρεσίες στην Αν. Τουρκία.
Η εμπλοκή μεταξύ Τουρκίας και PKK θα σημαίνει αφενός την ανάπτυξη ισχυρών τουρκικών δυνάμεων σε κουρδικές πόλεις και αφετέρου από την μεριά του PKK την ανάπτυξη μαχητών σε πόλεις αλλά και βουνά.
Σύμφωνα με πληροφορίες , σε περίπτωση πολέμου θα εκκενωθούν πρώτα το Κιρζέ, το Σιλόπι, το Σιρνάκ, το Νουσιμπίν, τη Γουκσεκόβα, το Σεμντινλί και η ευρύτερη περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ.
Η Τουρκία, τις τελευταίες ώρες ενημερώνει πως «Μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας ετοιμάζεται. Οι ουδέτεροι άμαχοι πρέπει να απομακρυνθούν».
=======================================================================

Ερντογάν : H Τουρκία μπορεί να παρεμβαίνει στην Κύπρο όποτε θέλει
Γράφει ο Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Είναι καιρός τώρα που ζούμε την Τουρκική αλαζονεία σε όλη τη Μέση Ανατολή και φυσικά όσο προχωρούν οι συζητήσεις αρχίζουμε να τη βλέπουμε και στο Κυπριακό. Με σειρά άρθρων μας είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι η Τουρκία δεν αποτελεί χώρα εμπιστοσύνης στη σύναψη συμφωνιών και ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να εγκαταλείψουν, όπως δυστυχώς σχεδιάζουν, την πολιτική των εγγυήσεων, διότι το μόνο που θα πετύχουν εάν φυσικά γίνει δεκτό, θα είναι η απομάκρυνση μόνο των Ελληνικών και ίσως κατάργηση και των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια στιγμή η Τουρκία με το πεδίο ελεύθερο θα μπορεί όποτε θέλει χωρίς αντίπαλο να παρεμβαίνει άμεσα λόγω εγγύτητας από την ηπειρωτική Τουρκία. Το όλο σκεπτικό ήρθαν να το επιβεβαιώσουν οι ίδιοι οι Τούρκοι όπως δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η Κυπριακή ε/φ «Φιλελεύθερος» που αναφέρθηκε σε συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου με Κύπριο αξιωματούχο, όπου δηλώθηκαν τα εξής:
«Η Τουρκία είναι σαράντα λεπτά από την Κύπρο και δεν χρειάζονται οι εγγυήσεις για να παρέμβουμε εάν χρειαστεί». Με αυτό δεν εννοούσε ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων αλλά εξήγησε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι, με εγγυήσεις ή χωρίς είμαστε κοντά και μπορούμε να δράσουμε. Δηλαδή τι άλλο να μας πει για να το καταλάβουμε, ότι αν διώξουμε τις δυνάμεις μας, αυτός που θα παρεμβαίνει έτσι κι αλλιώς δεν θα βρίσκει και καμία αντίσταση.
Η Τουρκία που ως γνωστόν εμμένει στις εγγυήσεις, θεωρεί ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο τελικό στάδιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων σε μια συνάντηση με τη συμμετοχή και των άλλων εγγυητριών χωρών.
Θεωρούμε ότι το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής και εφαρμογή επακριβώς των μέχρι τώρα αποφάσεων του ΟΗΕ. Εφόσον γίνει αυτό αποδεκτό και πραγματοποιηθεί στην πράξη, τότε μόνο θα υπάρχουν συνθήκες για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εγγυήσεις όπως άλλωστε πρότεινε και η Ρωσία θα πρέπει να υπάρξουν και μάλιστα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, θέτοντας τις βάσεις και για την δική της παρουσία στην περιοχή.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
 ===================================================================

Άτακτη υποχώρηση της Τουρκίας – Αποχωρούν οι δυνάμεις μετά το κρέμασμα από την Αμερική
Αναμενόμενη ήταν η άτακτη υποχώρηση της Τουρκίας μετά την προσφυγή του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ταυτόχρονη έκλυση στη Ρωσία για την παροχή κάθε βοήθειας για να αντιμετωπισθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας στη Μοσούλη.
Σήμερα τα ξημερώματα, απόγευμα ώρα Αμερικής, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ομπάμα, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμένει στα Ιρακινά Εδάφη, γιατί παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αυτής, που βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ.
Μετά από το αμερικανικό άδειασμα η Τουρκία σιγά σιγά αποσύρει τις δυνάμεις της.
Ήδη στο εσωτερικό της Τουρκία υπάρχει αναβρασμός και το ηγετικό προφίλ του Σουλτάνου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Το θέμα παρακολουθείτε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου