Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

<<ΥΠΟΠΤΗ ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ>>


Παρασυναγωγή με αντικείμενο τη λύση του Κυπριακού οργάνωσε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Βρετανία, σε συνεννόηση με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, κράτη-μέλη της ΕΕ και κύκλους των Βρυξελλών. Όπως πληροφορούμαστε, στο επίκεντρο της παρασυναγωγής βρισκόταν η χρηματοδότηση της λύσης, οι μεταβατικές περίοδοι (!) που θα απαιτηθούν ως αποτέλεσμα μιας διευθέτησης του Κυπριακού, καθώς και η αποστολή μιας ενδεχόμενης νέας ειρηνευτικής δύναμης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», υψηλοί προσκεκλημένοι του Λονδίνου ήταν, μεταξύ άλλων, η Γερμανία και η Νορβηγία (η χώρα από την οποία προέρχεται και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα), καθώς και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως πληροφορούμαστε, η Βρετανία, προσδοκώντας να ενισχύσει τις προσπάθειες του Έσπεν Μπαρθ Άιντα και να διατηρήσει το «μομέντουμ για λύση του Κυπριακού», συγκάλεσε την «παρασυναγωγή» στο Λονδίνο, πριν από μερικές μέρες. Επιχείρησε δε να κρατήσει μυστική την «παρασυναγωγή», δεδομένου του «ευαίσθητου χαρακτήρα των συζητήσεων ο οποίος εκτάθηκε σε τρεις άξονες:

1. Χρηματοδότηση της λύσης: Τόσο το Λονδίνο όσο και ο κ. Άιντα, που φέρονται να βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό, θεωρούν ότι η χρηματοδότηση της λύσης θα αποτελέσει το βασικό δέλεαρ για διευθέτηση του Κυπριακού. Συγκλίνουσες μάλιστα πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο κ. Άιντα διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι και η Τουρκία είναι έτοιμη να βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να στηριχθεί η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού, κάτι για το οποίο ενημέρωσε και τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές, χρήματα για τη στήριξη της Κύπρου εμφανίζονται έτοιμες να δώσουν η «οικοδέσποινα» της «παρασυναγωγής» Βρετανία, καθώς και η Νορβηγία, χώρα καταγωγής του κ. Άιντα, ο οποίος αναμένει επίσης ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν οι ΗΠΑ, ενώ ρόλο προσδοκάται να διαδραματίσει και το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι ο κ. Άιντα είχε συναντηθεί πρόσφατα και με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι και το 2004 επιδιώχθηκε στήριξη της λύσης στο πλαίσιο «Διάσκεψης Δωρητών». Η Λευκωσία είχε υπολογίσει το κόστος της λύσης σε 11-13,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο τότε επίτροπος Διεύρυνσης, Γκούντερ Φερχόιγκεν, το «προσγείωσε» στα 2 δισ. ευρώ. Τελικά τα ποσά που εξασφαλίστηκαν ήταν απογοητευτικά, καθώς δεν ξεπερνούσαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει 400 εκατ. δολάρια και η Βρετανία (οικοδέσποινα της παρασυναγωγής του 2015), πρόσφερε το 2004 μόλις 31 εκατομμύρια ευρώ. Με απλά λόγια, το Λονδίνο, το οποίο είχε ενεργό ρόλο στη συγγραφή του Σχεδίου Ανάν και κίνησε Γη και Ουρανό για να το επιβάλει στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν μπήκε καν στον κόπο να χρηματοδοτήσει την απαράδεκτη λύση που πλάσαρε. Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι επίσης το 2004, η Νορβηγία, μαζί με το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία, είχαν διατυπώσει την πρόθεση να εισφέρουν 4,7 εκατομμύρια ευρώ για τη λύση του Κυπριακού.

2. Μεταβατικές περίοδοι: Ερωτηματικά προκαλεί η σπουδή της Βρετανίας να εξεταστεί, στο πλαίσιο της «παρασυναγωγής» που συγκάλεσε, και το ζήτημα των μεταβατικών περιόδων που θα απαιτηθούν προκειμένου να αρθεί η αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Εάν στόχος είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να χειριστούν αποκλειστικά οι Βρυξέλλες και βεβαίως να μην αποτελεί θέμα παρασκηνιακών συζητήσεων και παρασυναγωγών. Σημειώνεται ότι το 2004 το Λονδίνο είχε στηρίξει τις τουρκικές θέσεις για επιβολή μεταβατικών περιόδων, οι οποίες έτειναν να καταστούν μόνιμες παρεκκλίσεις, λόγω της μακράς χρονικής διάρκειας που επιχειρείτο να επιβληθεί...

3. Ειρηνευτική αποστολή: Οι συζητήσεις στη «παρασυναγωγή» του Λονδίνου άγγιξαν και το ζήτημα ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Η διαφοροποίηση των όρων εντολής και η μορφή της ειρηνευτικής αποστολής φέρονται να απασχόλησαν την «παρασυναγωγή», στην οποία κλήθηκε να συμμετάσχει και η Νέα Ζηλανδία.
Πηγή στην έδρα της ΕΕ ανέφερε στον «Φ» ότι παρασκηνιακές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και στις Βρυξέλλες, σε διπλωματικό επίπεδο, με τη συμμετοχή αρκετών κρατών-μελών της Κοινότητας.

Μεταβατικές περίοδοι για εγγυήσειςΜεταβατικές περιόδους για διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, επιδιώκει να εξασφαλίσει η Κυβέρνηση Ερντογάν.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει καταστεί κοινωνός των τουρκικών θέσεων τις οποίες «κατανοεί», όπως και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος φέρεται να δείχνει ιδιαίτερη κατανόηση στα τουρκικά αιτήματα. Όπως λέγεται στις Βρυξέλλες, «οι τουρκικές εγγυήσεις θα διατηρηθούν για μικρό χρονικό διάστημα» (το οποίο αποφεύγουν να προσδιορίσουν) και «θα αναθεωρηθούν μετά την εμπέδωση της λύσης». Το ζήτημα της διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο και μετά τη λύση έχει εγερθεί, όπως πληροφορούμαστε, και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, από την Τουρκία προς την Κομισιόν.

Προτεραιότητα τα κεφάλαια
Η Κομισιόν βασίζεται στην ενημέρωση και στον σχεδιασμό του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θεωρώντας «πολύ πιθανή» τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον προσεχή Μάρτιο για λύση του Κυπριακού. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι Βρυξέλλες έχουν επενδύσει στον σχεδιασμό του Νορβηγού διπλωμάτη και έχουν αποφασίσει το ξεπάγωμα πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, με προφανή στόχο να αυξήσουν την πίεση για λύση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», το χρονικό σημείο που επέλεξαν οι Βρυξέλλες για ξεπάγωμα των πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων συζητήθηκε και αποφασίστηκε από κοινού με την Άγκυρα, κατόπιν ενημέρωσης που έτυχε η Κομισιόν από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Συγκλίνουσες δε πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία επιχείρησε να αποθαρρύνει την Κομισιόν, παρεμβαίνοντας σε πολιτικό επίπεδο και εξηγώντας προς τις Βρυξέλλες ότι ενδεχόμενο ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, μεσούσης της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ, προκαλώντας ζημιά στην προσπάθεια για εξασφάλιση θετικού αποτελέσματος στα δημοψηφίσματα. Ωστόσο, όπως πληροφορείται ο «Φ», η Κομισιόν δεν έλαβε υπόψη τις «ανησυχίες» της Λευκωσίας, εμμένοντας στην υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης Γιούνκερ προς Νταβούτογλου για ξεπάγωμα των πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2009. Πηγή στην έδρα της Ε.Ε. ανέφερε στον «Φ» ότι το άνοιγμα των πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων αποτελεί «προτεραιότητα» της Κομισιόν, η οποία θεωρεί μάλιστα ότι οι όροι εντολής της προς αυτή την κατεύθυνση απορρέουν από την «ομόφωνη θέση» των 28 κρατών-μελών για «επανενεργοποίηση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, κάτι που προσυπέγραψε και η Λευκωσία.

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου