Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

<<Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη απ' ότι δείχνει - Η οικονομία στέκεται σαν την Ακρόπολη>>

Είναι εντυπωσιακό πως η Ελλάδα στέκεται όρθια μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και τα capital controls
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη απ ότι δείχνει» αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters υποστηρίζοντας ότι είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως η Ελλάδα καταφέρνει να στέκεται όρθια σαν την Ακρόπολη μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και τα capital controls.
«Ωστόσο η πρώτη εντύπωση των επισκεπτών δεν είναι ότι η χώρα καταρρέει παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε βαθιά ύφεση τα τελευταία 8 χρόνια που έχει μειώσει κατά 25% το ΑΕΠ της και έχει οδηγήσει 1 στους 4 έλληνες στην ανεργία».
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Paul Taylor «είναι γεγονός ότι βλέπει πια κανείς στους δρόμους της Αθήνας περισσότερους να ζητιανεύουν, ότι αρκετοί έλληνες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια των γονιών τους και ότι η δημόσια υγεία φθίνει, όμως τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι γεμάτα και τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια λαμπιρίζουν καθώς υπάρχει άφθονο χρήμα να ξοδευτεί στα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας».
«Το Παράδοξο είναι ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ' ότι φαίνεται» σχολιάζει ο Taylor αναφερόμενος σε όλα αυτά τα επικά που πέρασε η Ελλάδα από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έως και σήμερα με τους δανειστές να ασκούν σκληρές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.
Η εκλογή της κυβέρνηση Τσίπρα τον Σεπτέμβριο έφερε μαζί της και ένα τρίτο σκληρό πακέτο μέτρων- μνημόνιο που καλείται τώρα να περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος προσπαθεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη κάνοντας λόγο για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, συζήτηση που πιθανότατα θα ξεκινήσει στα μέσα του 2016.
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι παρά τα capital controls η οικονομία κατάφερε να κρατηθεί μακριά από την κατάρρευση κι αυτό γιατί πολλοί έλληνες κράτησαν τα λεφτά τους «κάτω από το στρώμα του» ή σε καταθέσεις ξένων τραπεζών στις οποίες έχουν πρόσβαση με κάρτες.
Κι ενώ την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του EFSF, Klaus Regling αναγνώρισε το γεγονός ότι «έχει επιστρέψει ένα μέρος της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Schaeuble να «ηγείται» αυτής της ομάδας.
Η προσφυγική κρίση έχει αυξήσει την καχυποψία ανάμεσα στην Αθήνα και τους ευρωπαίους εταίρους της κάποιοι από αυτούς απείλησαν την Ελλάδα με έξοδο από τη Συνθήκη του Σενγκεν ένα δεν μπορέσει να ελέγχει τα σύνορά της με την Τουρκία.
Και μέσα σε όλα αυτά οι επενδυτές δεν φαίνονται να εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία αυξάνει συνεχώς τους φόρους και επιμένει να διατηρεί σημαντικό μερίδιο σε μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς πρακτική που ενισχύεται από τις αντικαπιταλιστικές ρητορικές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρόλα αυτά αρκετοί επενδυτές εμπιστεύτηκαν τις ελληνικές τράπεζες και συνέβαλλαν στην ενίσχυσή τους ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης τους» αναφέρει το Reuters.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου