Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

<<Προσοχή, πλησιάζει η «Ημέρα Κρίσης» - Πού κρύβονται οι επενδυτικές υπεραξίες σήμερα;>>


Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να «ξεμένουν από πυρομαχικά»
Για επερχόμενη «Ημέρα Κρίσης» προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz - πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσού PIMCO - Mohamed El-Erian, μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Σύμφωνα με τον El-Erian, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο τέλος της εποχής της πιστωτικής επέκτασης και των μελλοντικών κερδών που προέρχονται από «εύκολες» νομισματικές πολιτικές.
Για τον ίδιο, σε τρία χρόνια το αργότερο θα πρέπει «είτε να επιβεβαιώσουμε-αποδεχθούμε τις χαμηλότερες τιμές των χρηματο-οικονομικών στοιχείων ενεργητικού και να αναπτυχθούμε ταχύτερα, είτε εναλλακτικά να εισέλθουμε σε διεθνή ύφεση και χρηματο-οικονομική αταξία».
Ο El-Erian υποστηρίζει, ότι την τρέχουσα περίοδο οι κεντρικές τράπεζες κάνουν ένα βήμα πίσω, επιτρέποντας στις οικονομίες να διαμορφώσουν οι ίδιες το μέλλον τους.
Για τον ίδιο, η Federal Reserve άργησε ιδιαίτερα να λάβει την απόφαση της πρώτης αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου, τον περασμένο Δεκέμβριο (2015).
Με δεδομένη την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης που ακολουθούν οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, η μόνη αγορά που μπορεί πλέον να απορροφήσει τις αναταράξεις από τις αποκλίσεις των νομισματικών πολιτικών είναι η διεθνής αγορά συναλλάγματος.
«Ναι, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα. Καλύτερα να τη συνηθίσουμε, καθώς αυτή θα κυριαρχήσει το 2016», είπε ο ίδιος.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να «ξεμένουν από πυρομαχικά», προσέθεσε, για να συστήσει τη διακράτηση μετρητών σε ποσοστό 20% - 25% της αξίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων για την εκμετάλλευση ευκαιριών.
Για τον El-Erian, οι εξής τρεις τομείς συνεχίζουν να προσφέρουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες, σε αυτούς που έχουν υπομονή: Ενέργεια, αναδυόμενες αγορές και εταιρικά ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk bonds).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου