Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016



«Νέα χώρα, ομόσπονδη, δεν θα είναι η Κ. Δημοκρατία»

Ανώμαλη προσγείωση από τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες
Ενώ στο Νταβός Αναστασιάδης και Ακιντζί συναντώνται για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, η Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η διάλυση


Τουρκική βόμβα από τις Βρυξέλλες στο Νταβός και στη Λευκωσία, που προσγειώνει ανώμαλα όσους θεωρούν ότι η Τουρκία έχει αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος Σελίμ Γενέλ διευκρίνισε τις προθέσεις της χώρας του στο Κυπριακό, τονίζοντας τα εξής: «Από τη συμφωνημένη λύση θα προκύπτει μια νέα χώρα, ομοσπονδιακή. Δεν θα είναι Κυπριακή Δημοκρατία».
Η θέση αυτή του κ. Γενέλ ήταν απάντηση προς την ευρωβουλευτή της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, η οποία τού είχε υποδείξει ότι και μετά τη λύση θα υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία κατέχει η Τουρκία και την οποία η Άγκυρα οφείλει να αναγνωρίσει. Όπως είπε ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, «η λύση δεν θα είναι όπως αυτή του σχεδίου Ανάν», διότι, όπως πρόσθεσε: «Στο σχέδιο Ανάν οι λευκές σελίδες καλύφθηκαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ τώρα η λύση που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα είναι συμφωνημένη. Αλλιώς δεν θα περάσει. Από τη λύση θα προκύψει μια νέα χώρα, ομοσπονδιακή. Δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Γραμμή διάλυσης και παρθενογένεσης
Οι θέσεις αυτές επιβεβαιώνουν σε μια κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού, και μάλιστα από του βήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την τουρκική γραμμή, με δύο βασικούς άξονες: Την εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή τη διάλυσή της, και την παρθενογένεση. Οι θέσεις αυτές έχουν κατατεθ εί και μέσω επίσημων εγγράφων της Άγκυρας στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ και στα Ην. Έθνη. Στα Ην. Έθνη κατατέθηκαν εκ μέρους του κ. Ακιντζί από την Άγκυρα.

Καλή πρόθεση και χειροκρότημα
Πέραν τούτων, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρέσβης είπε: «Έχουν καλή πρόθεση οι δύο πλευρές στην Κύπρο και εντός των επόμενων μηνών μπορούν να επιτύχουν λύση». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι δυνατό, παρότι υπάρχουν ακόμη "προκλήσεις" και προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν». Και έδωσε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Δεν έχουμε», είπε, «παρά να χειροκροτήσουμε την κίνηση των Ελληνοκυπρίων να εγείρουν το θέμα όπως η τουρκική γλώσσα επισημοποιηθεί στην ΕΕ».

Φανταστικό...
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Πατρίκ Πακέτ είπε ότι «θα είναι φανταστικό να λυθεί το Κυπριακό», διότι αυτό θα βοηθήσει τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά κυρίως θα είναι μια νίκη για την Κύπρο. Και παρατήρησε ότι αφενός η ΕΕ στηρίζει τη διαδικασία λύσης, αφετέρου εκτιμάται, όπως είπε χαρακτηριστικά, η στάση της Τουρκίας. Ως προς τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ο τεχνοκράτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι βρίσκεται σε πορεία ομαλοποίησης και αυτό προκύπτει από το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 για την κοινή νομισματική και οικονομική πολιτική, ενώ, όπως παρατήρησε, και άλλα κεφάλαια βρίσκονται παγωμένα για πολιτικούς λόγους.

Κουρδικό και προσφυγικό
Αλλά δύο θέματα απασχόλησαν τη συνεδρίαση. Το ένα ήταν το Κουρδικό, για το οποίο είχε γίνει και συζήτηση στην Ολομέλεια, και το άλλο ήταν η προσφυγική κρίση. Εκεί όπου κυρίως επικεντρώθηκε ο Τούρκος πρέσβης ήταν στο θέμα του ρόλου που διαδραματίζει η Άγκυρα στην υποδοχή, τη στήριξη και την παροχή εκπαίδευσης των προσφύγων και την παροχή χρημάτων που έχει να λαμβάνει από την ΕΕ. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο κ. Πακέτ, ο οποίος επισήμανε ότι το προσφυγικό βοήθησε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να κατανοήσουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας. Και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Έντονη κριτική ασκήθηκε προς τον Τούρκο πρέσβη για τη στάση της χώρας του στο Κουρδικό και την κατάσταση στρατοκρατίας που επικρατεί. Απαντώντας στις επικρίσεις ο κ. Γενέλ υποστήριξε ότι το κουρδικό PKK είναι σύμφωνα με την ΕΕ παράνομη οργάνωση, και ότι από τη δράση του εγείρεται θέμα ασφάλειας για τη χώρα του και, ως εκ τούτου, λαμβάνονται μέτρα.
______________________________
ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ «Βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ»
«ΕΑΝ η λύση στο Κυπριακό δεν είναι δημοκρατική, θα συνιστά ωρολογιακή βόμβα για την ίδια την ΕΕ». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ. Αυτή ήταν στην ουσία απάντηση προς τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο Σελίμ Γενέλ, ο οποίος είπε ότι είναι δυνατόν εντός των επομένων μηνών να υπάρξει λύση. «Πώς είναι δυνατό», διερωτήθηκε η κ. Θεοχάρους, «να υπάρχει πρόθεση λύσης από την Τουρκία, όταν ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές δήλωσε ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι τμήμα της χώρας του». Συνεχίζοντας τόνισε: «Το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν αποτελεί τμήμα της Τουρκίας, αλλά κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Και έθεσε το εξής ερώτημα: «Πώς υπάρχει καλή θέληση, όταν ο κ. Ακιτνζί εκφράζει τις πάγιες τουρκικές θέσεις;».

Με αφορμή τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Τούρκος πρέσβης στην κυπριακή Κυβέρνηση για την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στην ΕΕ, η κ. Θεοχάρους ρώτησε: «Εσείς τι πράξατε στο Κυπριακό και πώς είστε σωστό υποψήφιο για ένταξη κράτος, όταν δεν αναγνωρίζετε την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως καθορίζει η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005; Ποια κίνηση καλής θέλησης κάνατε; Γιατί δεν επιστρέφετε την πόλη της Αμμοχώστου, γιατί δεν εφαρμόζετε την συμφωνία της Γ΄ Βιένης και γιατί δεν τερματίζετε το εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πώς, μπορεί», ρώτησε, «να εφαρμόζεται η τελωνειακή ένωση και η συμφωνία επανεισδοχής αλά καρτ;» Στα ανωτέρω η κ. Θεοχάρους πρόσθεσε άλλο ένα ερώτημα: «Θα δεχόταν η Τουρκία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για να λύσει το Κουρδικό, με τους Κούρδους να αποτελούν το 25% του πληθυσμού;»

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό η κ. Θεοχάρους διερωτήθηκε γιατί κατηγορείται η Ελλάδα ότι δεν φυλάττει επαρκώς τα σύνορα της Ευρώπης και πρόσθεσε: «Τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα; Να σκοτώνει τους πρόσφυγες πριν φθάσουν στις ακτές της;».
______________________________
Η λύση περνά από την αποχώρηση στρατευμάτων
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση στηρίζει μια ουσιαστική και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, η οποία περνάει μέσα από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας και τη λύση του καθεστώτος των εγγυήσεων, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου. Η Κύπρος μπορεί να ζήσει σε πραγματική ασφάλεια εντός της ΕΕ, του ΟΗΕ και έχοντας ένα δικό της σύστημα ασφάλειας, το οποίο θα διαφυλάσσει τις δύο κοινότητες και το ίδιο το νησί στο παγκόσμιο σύστημα, είπε.

Ερωτηθείς τι αναμένει από τις συνομιλίες στο Νταβός, ανέφερε ότι για αυτές θα μιλήσουν αυτοί που τις κάνουν. «Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να έχουν όλες οι κυβερνήσεις και οι παράγοντες επαφές με αυτούς από τους οποίους εξαρτάται η οικονομική πορεία της Ευρώπης, το παγκόσμιο σύστημα προστασίας του περιβάλλοντος και μια σειρά από τοπικές κρίσεις και προβλήματα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβίβασε τη μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη του κυπριακού λαού, επειδή, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση και ο κατ' εξοχήν αρμόδιος Υπουργός έχουν εμπεδώσει στη διεθνή κοινότητα τη σωστή αντίληψη ότι λύση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κατάργηση του αναχρονισμού που συνιστούν οι λεγόμενες εγγυήσεις του 1960. Επανέλαβε ότι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εκτός από την Κύπρο καμία άλλη χώρα δεν υπόκειται σε εγγυήσεις και εγγυητές. Πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, συμπληρώνοντας ότι αυτή είναι η πεμπτουσία του κυπριακού προβλήματος, διότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Κάνοντας λόγο για πνεύμα κηδεμονίας που κληροδότησε το 1960, είπε πως ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι τηρείται πλήρως ενήμερος. Ο κ. Ομήρου, συνεχίζοντας, ανέφερε ότι εξήγησε στον κ. Κοτζιά τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια υπερβάλλουσα αισιοδοξία, την οποία δημιουργούν κάποιοι κύκλοι στο εξωτερικό και κυρίως στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή, επειδή θα πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, σημειώνοντας πως αντί των υπεραισιόδοξων δηλώσεων, θα πρέπει να εργάζονται ώστε να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη διαχρονικά αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.
Πηγή
: ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου